сряда, 5 март 2008 г.

ОуКей Супершанс

Прибирам се, значи, онази вечер след дълъг и изморителен полет на летище София, терминал 2 (новия).
Напълно зашеметен след 20те часа летене и мотане по транзитни летища за връзка излизам от главния (според мен) изход на летището, тътрейки след себе си два куфара на колелца. Оглеждам се прилежно за такси и какво да видя - НЯМА НИТО ЕДНО ТАКСИ. Все така зашеметен се оглеждам ПО-ВНИМАТЕЛНО и .. пак не виждам нито едно такси. След това, о чудо, виждам надпис "ОК" на една баааавно приближаваща се жълта кола.
Махам с ръка и машинално отбелязвам, че изписаната на таблеката тарифа е 3.90лв/км. Пак поглеждам и откривам, че това не е "ОК супертранс" (надписа е ПОРАЗИТЕЛНО еднакъв с познатия ми) а "ОК супершанс" такси. Шофьорът, който дочува звучният ми български коментар за тъпата измама ме отминава и бавно се отдалечава. Също така бавно се задава друго МНОГО ДОСТОВЕРНО изглеждащо такси, пак с познатия надпис "ОК", което след внимателно разглеждане се оказва "ОК суперНАМСИКАКВО", пак не "супертранс" и пак с подобна безумна тарифа.
След 15 минути чакане и още пет-шест баво преминаващи в стил "дебнеща хиена" ментета успявам да хвана едно нормално такси "1280". По пътя шофьорът услужливо споделя, че който се хване в капана на ментетата (дебнели специално за чужденици, и то само на летището) плаща между 50 и 100 ЕВРА ДО ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ.

Единственото, което мога да пожелая на услужливите ментарджии е: жение и дъщерите им само на такива, като техните такста-ментата да се возят, като ходят да проституират в западна Европа.

Поздравявам всички властимащи, които прибират рушвети за да не сложат на летище София една елементарна табела, указваща къде може да се хване нормално такси.

И на края - убеден съм, че когато изчезне последната подобна дребномошеническа простотия в България - чак тогава ще получим шанс да станем европейска държава.

Какви ги правим, 2008 сме!?

Няма коментари: